Antivirus

Despre antivirusi
Aici gasiti cea mai completa colectie a celor mai buni antivirusi si toate raspunsurile pentru a afla cum sa alegi cea mai buna suita de securitate.
Atunci când alegeti un antivirus pentru computerul dvs., este necesar sa luati în considerare o serie de parametri foarte specifici, evitând (daca este posibil) antivirusurile putin cunoscute sau care nu protejeaza în mod adecvat împotriva celor mai recente amenintari informatice.
Un nivel adecvat de protectie poate fi atins doar cu un antivirus platit, pentru a putea înlocui Windows Defender fara a afecta prea mult performanta sistemului.
- Cel mai bun antivirus 2022 / 2023
- Tipuri de malware
- Cum alegi cel mai bun antivirus
- Antivirus gratuit sau Antivirus platit
- Concluzii
Cel mai bun antivirus 2022 / 2023
Pentru cei carora le este greu sa aleaga noul antivirus, este posibil sa citeasca capitolele din ghidul care urmeaza, pentru a afla îndeaproape care sunt cele mai bune programe antivirus disponibile pe piata.
Mai jos v-am facut o selectie cu cel mai bun antivirus 2022 / 2023 pe care îl poti încerca pe toate dispozitivele, astfel încât sa obtii o navigare sigura fara surprize neplacute.
- Norton 360 Deluxe
- Panda Dome Advanced
- McAfee Total Protection
- Bitdefender Total Security
- Avast Premium Security
- F-Secure TOTAL
- Avira Antivirus Pro
- Malwarebytes Premium
- Sophos Home
- Trend Micro Maximum Security
Norton 360 Deluxe
Printre cele mai bune programe antivirus gasim Norton 360 Deluxe, suita de securitate creata de compania Norton. Cu Norton 360 Deluxe putem beneficia de un antivirus robust si actualizat constant (capabil sa blocheze orice amenintare informatica), sustinut de cele mai bune instrumente de securitate: firewall inteligent, VPN, control parental, sistem de backup al datelor personale, monitorizare dark web si SafeCam pentru PC. Versiunea Norton 360 Deluxe poate fi instalata pe pâna la 5 dispozitive (PC, Mac, smartphone sau tableta).
Panda Dome Advanced
Un alt antivirus valabil pe care îl putem instala pentru a proteja PC-ul este Panda Dome Advanced. Acest antivirus se mândreste cu o rata de detectare de 100% datorita combinatiei de module offline si online, pentru ceea ce multi lau numit primul „antivirus cloud” disponibil pe piata. Alaturi de antivirus gasim un sistem de control împotriva amenintarilor computerizate avansate, protectie pentru Mac si Android, un VPN gratuit, un sistem de control parental si un modul de protec?ie a identitatii (ideal pentru cumparaturi si navigare online în siguranta).
McAfee Total Protection
Cei care au nevoie de protectie avansata pentru toate dispozitivele pot lua în considerare McAfee Total Protection. Aceasta suita de securitate include antivirus extrem de eficient si premiat, un VPN securizat, protectie Wi-Fi, protectie a confidentialitatii, optimizare a performantei, sistem Safe Family si protectie a retelei de acasa. McAfee Total Protection este disponibil cu diverse oferte: cea mai buna este, fara îndoiala, Family, care va permite sa protejati pâna la 10 dispozitive diferite.
Bitdefender Total Security
Cei care cauta o solutie de securitate care sa nu încetineasca dispozitivul si sa-l protejeze împotriva oricarei amenintari cibernetice pot încerca Bitdefender Total Security. Pe aceasta suita gasim un antivirus usor, dar eficient, un modul euristic pentru a proteja împotriva atacurilor zero-day, protectie anti-ransomware pe mai multe niveluri, VPN integrat, controale parentale avansate si protectie a confidentialitatii online. Bitdefender Total Security are diverse oferte, dar cel mai bun este, fara îndoiala, abonamentul anual.
Avast Premium Security
Pentru utilizatorii dornici sa încerce o solutie antivirus eficienta si în acelasi timp usor de utilizat, acestia se pot concentra pe Avast Premium Security. De ani de zile, Avast ofera unul dintre cele mai bune antivirusuri pentru începatori, gata de utilizare odata ce îl instalati pe computer (nu este necesara configurarea). În versiunea Premium Security gasim un antivirus specific pentru fiecare sistem de operare suportat, module de protectie a retelei de acasa, sistem de protectie împotriva ransomware-ului si protectie împotriva înselatoriilor online si a tentativelor de phishing.
F-Secure TOTAL
Un alt antivirus foarte eficient pentru a proteja toate dispozitivele aflate în posesia noastra este F-Secure Total. Cu aceasta solutie puteti obtine protectie avansata împotriva virusurilor si ransomware, sistem de protectie a cumparaturilor online, control al confidentialitatii pentru fiecare conexiune activa, controale parentale avansate, VPN securizat si manager de parole criptate si securizate. F-Secure Total poate proteja de la 3 la 7 dispozitive.
Avira Antivirus Pro
Printre cele mai bune programe antivirusi puteti gasi si Avira Antivirus Pro. Cu acest antivirus vom obtine protectie completa si eficienta care include antivirus usor si testat, nou sistem anti-ransomware, protectie a tranzactiilor bancare si a achizitiilor online, repararea automata a fisierelor infectate, tehnologie cloud de ultima generatie, protectie web si protectie anti-phishing.
Malwarebytes Premium
O alta alternativa valabila la Windows Defender este Malwarebytes Premium, nascut ca un anti-malware gratuit, dar acum printre cele mai bune antivirus care pot fi instalate pe un PC. Malwarebytes monitorizeaza si blocheaza în timp real toate tipurile de amenintari, inclusiv cel mai periculos ransomware. Pe lânga ransomware, acesta poate bloca exploatarile rau intentionate, programele nedorite si poate oferi protectie eficienta împotriva site-urilor web modificate pentru a va infecta computerul.
Sophos Home
Sophos Home nu putea lipsi din lista celor mai bune antivirus pentru PC. Acest antivirus se lauda cu performante incredibile si va permite sa blocati troienii, ransomware-ul si alte amenintari informatice într-un mod total automat, fara interventia utilizatorului. Printre modulele de securitate prezente gasim un modul de protectie web, protectie anti-ransomware, modul de confidentialitate, filtru web pentru minori si sistem avansat de detectare cu ajutorul inteligentei artificiale.
Trend Micro Maximum Security
Pentru cei care au multe dispozitive de protejat, puteti evalua si Trend Micro Maximum Security. Prin instalarea acestui antivirus vom putea beneficia de un antivirus modern bazat pe inteligenta artificiala si instrumente cloud, module de protectie pentru achizitii online (Trend Micro Pay Guard), sistem anti-ransomware cu sincronizare personala în cloud (Folder Shield), sistem de control parental si protectie avansata a confidentialitatii.
Tipuri de malware
Antivirusul este un instrument de protectie conceput pentru a apara dispozitivele IT (PC-uri, Mac-uri, smartphone-uri si tablete) de diverse amenintari, dintre care unele sunt foarte periculoase:
- Ransomware: sunt în prezent cea mai periculoasa amenintare, având în vedere complexitatea infectiei si daunele cauzate datelor personale. Aceste programe malware blocheaza utilizarea PC-ului si „iau ostatici” fisierele personale printr-un sistem de criptare imposibil de spart (în majoritatea cazurilor); pentru a va accesa din nou fisierele, trebuie sa platiti o rascumparare în Bitcoin (sau folosind alte metode anonime);
- Virusul Troian: Troienii sunt inspirati de calul troian din Iliada lui Homer si se prezinta ca malware ascuns în alte aplicatii. Troienii fac posibila cucerirea apararii dispozitivului computerului, deschizând usi pentru piratii informatici sau plasând sistemul sub controlul direct al creatorului amenintarii;
- Phishing: Phishingul sunt fragmente de cod care pot schimba comportamentul dispozitivului sau pot împiedica functionarea corecta a browserului. Acestea sunt adesea folosite pentru a prelua controlul total asupra PC-ului sau dispozitivului în uz, astfel încât sa poata spiona comportamentul utilizatorului sau sa recupereze informatii personale;
- Man in the Middle Attack: atac sofisticat în care un atacator se interpune în conexiunea noastra sau în interiorul dispozitivului, astfel încât sa fure informatiile personale în tranzit catre si dinspre Internet. În prezent, foarte greu de detectat sau blocat, dar putem atenua acest atac cu un VPN;
Acestea sunt principalele amenintari pe care le puteti întâlni atunci când navigati pe web, descarcând aplicatii necunoscute sau deschizând e-mailuri gresite. Folosind unul dintre cele mai bune programe antivirus vazute mai sus, vom putea face fata tuturor amenintarilor, blocându-le înainte ca acestea sa poata provoca daune.
Cum alegi cel mai bun antivirus
Pentru a alege cel mai bun antivirus este necesar sa analizam câteva caracteristici ale acestor produse, astfel încât sa putem face o distinctie si sa alegem antivirusul potrivit pentru dispozitivul pe care îl folosim. Componentele care trebuie analizate pentru alegerea unui antivirus bun sunt:
- Modul de scanare on-access - cel mai important modul din orice antivirus. Analizeaza toate procesele, aplicatiile si serviciile care ruleaza în timp real, interceptând amenintarile înainte ca acestea sa poata rula în memorie. Acest modul partajeaza sistemul euristic si sistemul de semnatura cu celelalte module prezente în antivirus;
- Modul de scanare la cerere - acest modul va permite sa scanati zone sensibile ale sistemului sau întregul disc la cerere, adica numai atunci când utilizatorul decide sa înceapa scanarea. De-a lungul anilor tot mai putini oameni simt nevoia sa inceapa scanarea manual, din acest motiv aproape toti producatorii au maximizat modulul la acces, lasand scanari automate periodice (mai putin invazive);
- Sistem de recunoastere euristica - acest modul este de o importanta fundamentala pentru blocarea amenintarilor de noua generatie sau a noilor virusi. Analizeaza comportamentul noilor aplicatii sau al proceselor noi si, daca recunoaste tipare de atac sau comportament suspect, blocheaza executia procesului, avertizând utilizatorul de pericol. De-a lungul anilor, a devenit un modul foarte important, oferind noi sisteme de blocare a infectiilor datorita utilizarii inteligentei artificiale si a euristicii bazate pe cloud;
- Sistem de recunoastere a semnaturilor - acest sistem ofera semnaturi digitale (fragmente de cod sau hash) ale principalelor programe malware, astfel încât sa le poata intercepta imediat fara a utiliza analiza comportamentala. De-a lungul timpului a pierdut din acurate?e pe toate antivirusurile, având în vedere ca virusii vechi sunt actualizati pentru a scapa de sistemul de recunoastere bazat pe semnaturi digitale, facând utilizarea euristicii esentiala pentru majoritatea blocurilor;
- Sistem de autoprotectie - unii virusi sunt capabili sa dezactiveze antivirusul, astfel încât sa aiba frâu liber pentru a continua infectia. Toate antivirusurile platite au sisteme de autoprotectie care împiedica dezactivarea accidentala sau dezactivarea efectuata de infectii mai avansate;
- Module de actualizare - sunt esentiale pentru a mentine antivirusul actualizat si pentru a actualiza atât euristica, cât si semnaturile prezente în baza de date interna. Un antivirus platit va avea o prioritate de actualizare mai mare decât un antivirus gratuit, oferind astfel o capacitate mai mare de raspuns la noile amenintari.
De-a lungul anilor, la aceste functii de baza au fost adaugate noi module, concepute pentru a proteja confidentialitatea si navigarea pe web:
- Protectie web - intercepteaza link-uri rau intentionate ascunse în site-uri web sau e-mailuri, astfel încât sa intercepteze phishing-ul si exploatarile periculoase;
- VPN - esential pentru a proteja confidentialitatea în retelele Wi-Fi publice si pentru a face ineficiente unele atacuri MITM (Man in the Middle Attack);
- Control parental - necesar pentru a proteja copiii minori de amenintari web, site-uri neadecvate si amenintari la confidentialitate;
- Protectia achizitiilor online - in spatele acestei protectii se afla diverse module si aplicatii menite sa protejeze dispozitivele in timp ce cumparam online sau atunci cand accesam servicii de home banking;
- Manager de parole - pentru a proteja conturile online trebuie sa folosim parole complexe si sa primim ajutor de la un manager de parole criptat si sincronizat cu cloud, astfel incat sa fim nevoiti sa ne amintim doar o singura parola (cea a managerului de parole).
Majoritatea caracteristicilor sunt prezente pe antivirusurile pe care le-am analizat; daca suntem nehotarâti, analizam prezenta sau absenta caracteristicilor sau a modulelor pe care le cautam pentru un anumit dispozitiv, personalizând protectia si pe baza experientei utilizatorului careia i se adreseaza.
Antivirus gratuit sau Antivirus platit
Multi utilizatori prefera sa foloseasca doar antivirusuri gratuite pentru a-si proteja computerul sau dispozitivele portabile. Aceasta alegere poate fi împartasita pentru a economisi bani, dar daca am suferit deja doua atacuri sau infectii în ultimele 6 luni, protectia gratuita nu mai este suficienta si va trebui sa luam în considerare unul dintre antivirusurile platite vazute în acest ghid.
Un antivirus platit (mai putin de 100 EUR pe an) este mai ieftin decât timpul pierdut la recuperarea fisierelor criptate, timpul pierdut la schimbarea parolelor pentru conturile furate sau a datelor furate, ca sa nu mai vorbim de costurile de restaurare a dispozitivelor pentru curatarea infectiei.
Se spune „mai bine sa previi decât sa vindeci”. La aceasta adaugam ca practic toate antivirusurile analizate în ghid ofera o perioada de proba gratuita, astfel încât sa puteti încerca antivirusul ales si sa decideti ulterior daca platiti abonamentul.
Concluzii
Cele mai bune antivirusuri ale momentului ofera un compromis excelent între performanta si capacitatea de detectare, adaugând multe module pentru protectia datelor personale si a confidentialitatii pe web.
Daca avem deja un antivirus gratuit, este mai bine sa luam în considerare un antivirus platit, concentrându-ne poate pe versiunea premium a antivirusului gratuit pe care îl folosim în acel moment precis; daca în schimb am folosit Windows Defender pâna acum, sa profitam de testele gratuite pentru a testa toate antivirusurile, alegându-l pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor noastre.
© Toate drepturile rezervate. Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.
Cele mai citite articole

Viitorul site-urilor web
18 Noiembrie, 2023

Optimizare Locala SEO
11 Septembrie, 2023

Ce este un domeniu web
21 august, 2023

Primul in Google
21 iunie, 2023

Ghid SEO 2023
17 iunie, 2023

De ce ai nevoie de un website pentru afacerea ta
26 mai, 2023

Hackeri si Inteligenta Artificiala
3 aprilie, 2023

Cum alegi agentia SEO potrivita
27 februarie, 2023

SEO 2023
13 Ianuarie, 2023

Motoare de cautare anonime
5 Noiembrie, 2022

Sustenabilitate digitala
27 Iulie, 2022

Cele mai importante reguli SEO
2 Iulie, 2022

SEM (Search Engine Marketing): ce este SEM si cum se face
16 Iunie, 2022

Cum sa devii copywriter
2 Aprilie, 2022

Ce este Web Hosting
7 Martie, 2022

Tendinte de copywriting 2022
3 Februarie, 2022

Ce este SEO
18 Ianuarie, 2022

Seo pentru un blog de succes
31 Decembrie, 2021

Tendinte web design 2022
19 Decembrie, 2021
Servicii
Postari asemanatoare

Viitorul site-urilor web
In ultimii ani, tehnologia web a evoluat rapid, oferind noi posibilitati de a crea si distribui continut online. De la site-uri statice la aplicatii web dinamice, de la design responsive la realitate augmentata, de la HTML la JavaScript..
Citeste mai mult18 Noiembrie, 2023

Optimizare Locala SEO
Ce este optimizarea locala SEO si de ce este importanta pentru afacerea ta? Optimizarea locala SEO este procesul de imbunatatire a vizibilitatii site-ului tau pe motoarele de cautare pentru cuvintele cheie legate de zona geografica in care activezi.
Citeste mai mult11 Septembrie, 2023

Ce este un domeniu web si cum functioneaza
Daca ai ajuns aici, probabil ca esti curios sa afli mai multe despre acest subiect. Ei bine, ai nimerit bine, pentru ca in acest articol iti voi explica tot ce trebuie sa stii despre domeniile..
Citeste mai mult21 august, 2023

Cum sa te clasezi pe primul loc in Google
Daca vrei sa iti cresti vizibilitatea online si sa atragi mai multi clienti, atunci trebuie sa stii cum sa te clasezi pe primul loc in Google. Acesta este cel mai popular motor de cautare..
Citeste mai mult21 iulie, 2023

Ghid SEO 2023
SEO (Search Engine Optimization) este procesul de îmbunatatire a vizibilitatii si relevantei unui site web în rezultatele motoarelor de cautare, cum ar fi Google, Bing sau Yahoo. Scopul SEO este de a atrage mai multi vizitatori organici.
Citeste mai mult17 iunie, 2023

De ce ai nevoie de un website pentru afacerea ta
În lumea digitala de astazi, este esential sa ai un website pentru afacerea ta. Un website îti ofera oportunitatea de a te prezenta online, de a atrage clienti potentiali si de a creste vânzarile.
Citeste mai mult26 mai, 2023

Hackeri si Inteligenta Artificiala
Hackeri si Inteligenta Artificiala - Inteligenta Artificiala, noua arma a criminalitatii cibernetice: de la phishing la malware, de la deepfake la social engineering (inginerie sociala).
Citeste mai mult3 aprilie, 2023

Cum alegi agentia SEO potrivita
SEO este probabil una dintre cele mai complexe activitati de web marketing de implementat: necesita observare, analiza, experimentare si cunoastere aprofundata a specificatiilor tehnice pentru interventia pe un site web;
Citeste mai mult27 februarie, 2023

SEO 2023
În 2023 ne asteptam la cateva noutati interesante din punct de vedere SEO care ar putea avea un impact semnificativ asupra vizibilitatii in rezultatele organice ale motoarelor de cautare. Oricum, SEO tehnic va fi..
Citeste mai mult13 Ianuarie, 2023

Motoare de cautare anonime
Descoperiti 8 motoare de cautare pentru navigare anonima care nu urmaresc adresele IP si care pot fi folosite ca alternativa la Google, daca doriti sa va pastrati confidentialitatea in timp ce navigati.
Citeste mai mult5 Noiembrie, 2022

Sustenabilitate digitala
Sustenabilitatea astazi nu mai este o problema care este draga doar ecologistilor, ci a devenit de interes pentru o mare parte a populatiei. Guvernele si companiile au înteles, de asemenea, ca din cauza încalzirii globale si a..
Citeste mai mult27 Iulie, 2022

Cele mai importante reguli SEO
Dar, care sunt regulile SEO de urmat? Unde sunt scrise? Cel mai important document oficial in care veti gasi referinte SEO, este ghidul oficial scris chiar de Google: notiuni introductive despre optimizarea motorului de cautare.
Citeste mai mult2 Iulie, 2022

Ce este SEM si cum se face
SEM - Ce este SEM? Search Engine Marketing, cunoscut sub acronimul SEM, este practica de marketing digital folosita pentru a creste traficul catre un site web de la principalele motoare de cautare precum Google, Bing, Yahoo etc..
Citeste mai mult16 Iunie, 2022

Cum sa devii copywriter
Ai vrea sa înveti cum sa foloseti cuvinte pentru a vinde? Ti-a placut întotdeauna marketingul si persuasiunea? Ti-ar place sa faci din abilitatile de scris si de comunicare meseria ta? Daca raspunsul la toate aceste întrebari este..
Citeste mai mult2 Aprilie, 2022

Hosting, Ce este Web Hosting
Daca cititi acest articol, probabil ca v-ati întrebat: ce este web hosting? Astazi m-am decis sa lamurim orice îndoiala cu privire la Hosting cu acest ghid practic. Ce este un serviciu de gazduire? De ce sa-l folosesti? Etc..
Citeste mai mult7 Martie, 2022

Tendinte de copywriting 2022
Tendinte de copywriting in 2022 este revenirea colectiva la o dimensiune umana si reflexiva dupa ce a urmarit logica pierei de ani de zile. Cum evolueaza scrierea online si rolul copywriterilor?
Citeste mai mult3 Februarie, 2022

Ce sunt rezultatele organice
Rezultatele organice sunt liste de previzualizare a paginilor web care apar ca rezultat al algoritmului motorului de cautare si nu sunt platite. SERP-urile contin de obicei doua tipuri de continut: organice si rezultate platite.
Citeste mai mult26 Ianuarie, 2022

Seo pentru un blog de succes
Scrierea unui blog captivant, cu articole care merita împartasite, este doar jumatate din lupta în crearea de continut care implica si converteste consumatorii. Specialistii în marketing stiu ca este important...
Citeste mai mult31 Decembrie, 2021

Tendinte web design 2022
Ca în orice forma de arta prin care omul se exprima, si web design-ul se schimba, evolueaza si trece prin curente autentice de-a lungul timpului. Asadar, iata cele mai importante tendinte de web design pentru 2022!
Citeste mai mult19 Decembrie, 2021

Cum sa scrieti continut de calitate
Suntem pe cale sa lasam 2021 în urma si, ca în fiecare an în aceasta perioada, este timpul sa privim spre viitor. Daca cititi aceste rânduri, înseamna ca vreti sa aflati cum sa scrieti continut de înalta calitate pentru site-ul dvs..
Citeste mai mult21 Decembrie, 2021
Misiune si valori
Sunt un web designer, copywriter, expert SEO si specialist in analiza statistica si publicitate online... dar mai presus de toate, sunt pasionat de internet! Nu, nu este doar o slujba pentru mine. Misiunea mea? Sa ajut companiile, artizanii, antreprenorii si hobbyistii sa dialogheze mai bine cu piata, profitand de oportunitatile internetului.
Articole recomandate
- Motoare de cautare anonime
5 Noiembrie, 2022
- Cum sa devii copywriter
2 Aprilie, 2022
- Ce este Web Hosting
7 Martie, 2022
- Ce este SEO
18 Ianuarie, 2022
- Seo pentru un blog de succes
31 Decembrie, 2021
- Tendinte web design 2022
19 Decembrie, 2021