Hackeri si Inteligenta Artificiala

Hackeri si Inteligenta Artificiala

Hackeri si IA (Inteligenta Artificiala)

Hackeri si Inteligenta Artificiala - Inteligenta Artificiala, noua arma a criminalitatii cibernetice: de la phishing la malware, de la deepfake la social engineering (inginerie sociala). Iata pericolele inteligentei artificiale atunci cand este folosita de persoane rau intentionate si aplicata unui atac de hackeri.

Inteligenta Artificiala este capabila sa revolutioneze întregi sectoare profesionale, dar daca ajunge în mâinile hackerilor? Întrebarea este legitima, având în vedere potentialul aratat de instrumente precum ChatGPT si DALL-E.

Rezultatele obtinute din IA pot fi utilizate pentru a efectua diferite tipuri de atacuri de hacker: de la phishing la raspândirea de malware. De la realizarea de deepfake-uri pâna la activitati mai ample de inginerie sociala.

Inteligenta artificiala si phishing îmbunatatit

În ultimele luni, ChatGPT (deseori scris incorect Chat GPT) a aratat lumii întregi potentialul unui chatbot bazat pe inteligenta artificiala si machine learning (învatarea automata).

Toate sistemele capabile sa genereze text bazat pe inteligenta artificiala sunt instrumente potential daunatoare daca sunt utilizate pentru a efectua un atac de hacker. Gânditi-va în acest sens de phishing: o infractiune online care însala utilizatorul cu scopul de a obtine informatii sensibile.

În atacurile traditionale de tip phishing, escrocul se ascunde în spatele numelui unei autoritati sau al unei entitati legitime. Acesta anunta un pericol sau un beneficiu iminent si solicita victimei sa faca clic pe un link, sa se conecteze sau sa completeze un formular. Cu riscul de a instala programe malware sau de a permite accesul la datele dumneavoastra personale.

Aplicarea inteligentei artificiale la phishing ar permite personalizarea atacurilor cu doar câteva clicuri. Pâna la punctul de a le face aproape imposibil de distins de o comunicare reala. Riscul este ca hackerii sa învete sa foloseasca chatbot-uri extrem de sofisticate pentru a efectua spear phishing sau chiar inginerie sociala. Doua formulari care sunt folosite în cazul în care atacul este aproape cusut asupra victimei.

Aceasta înseamna a strânge informatii despre victima pentru a face o comunicare mult mai credibila si, în consecinta, mult mai periculoasa.

Deepfakes & social engineering

O alta aplicatie acum celebra a inteligentei artificiale sunt asa-numitele sisteme de deep learning (învatare profunda): cele capabile sa reproduca perfect chipul, vocea sau miscarile unei persoane reale.

În cazul în care utilizarea acestor tehnologii este necorespunzatoare, vorbim si de deepfakes. Si chiar si deepfake-urile, la fel ca chatbotii, pot fi acum interogati, obtinând rezultate în timp record. De exemplu, exista servicii care returneaza o sinteza vocala completa dupa trimiterea câtorva mostre înregistrate.

Deci, inteligenta artificiala permite unui hacker sa cloneze vocea sau caracteristicile oricui doreste. O presupunere care face mult mai simpla ingineria sociala mentionata în paragrafele precedente.

Pentru a va face o idee mai clara despre amenintare, gânditi-va doar la urmatorul scenariu: hackerul telefoneaza victimei si îi înregistreaza vocea cu scopul de a o clona. Apoi profita de IA si recurge la un sistem de sinteza vocala pentru a se putea da drept victima sa.

Din fericire, astazi cele mai avansate sisteme de sinteza vocala necesita o colaborare continua din partea utilizatorului. De exemplu, tehnologia Revoice by Podcastle creeaza un rezumat complet numai daca clientul trimite pâna la 70 de propozitii distincte.

Cracarea codului si machine learning aplicate programelor malware

Inteligenta artificiala a ChatGPT este capabila sa genereze sute de linii de cod în câteva minute. Viteza sa este infinit mai mare decât cea a fiintei umane chiar daca trebuie efectuata o analiza a codului preexistent.

Aici revin în joc hackerii, care pot exploata foarte bine potentialul IA de a verifica codurile cu scopul de a identifica defecte, erori sau vulnerabilitati.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca inteligenta artificiala ar putea deveni chiar protagonista unui atac de hacker. Modelul de învatare automata al ChatGPT poate fi folosit si pentru a scrie malware direct.

Aici cel mai mare pericol este reprezentat de machine learning: învatarea automata care permite programului sa gestioneze cantitati enorme de date. Sa le analizeze si sa le combine, extragând reguli noi.

Daca machine learning ar fi aplicata metodic malware-ului, utilizatorul s-ar confrunta cu programe rau intentionate cu o capacitate de adaptare fara precedent. Software capabil sa remedieze contramasurile datorita actualizarilor automate continue.

Inteligenta artificiala generativa si date false

Succesul international al unui instrument precum DALL-E a aratat lumii alte posibile aplicatii ale inteligentei artificiale: crearea în timp real de imagini, video sau audio pornind de la o descriere textuala.

Problema cu aceste continuturi este ca, din punct de vedere tehnic, nu pot fi considerate false. Deci oricine poate genera o imagine plauzibila si poate sa o foloseasca pentru a o asocia cu unul sau mai multe profiluri de pe retelele de socializare. Dar asta nu este tot, având în vedere ca doar cu câteva introduceri este posibil sa asociezi o fata cu descrierea unei vieti imaginare cu care sa completezi profilul.

Daca IA continua sa progreseze, este posibil ca retelele sociale sa nu mai poata limita proliferarea profilurilor false. Iar acestea din urma ar face mult mai usoara circulatia de stiri false, campanii de dezinformare sau chiar escrocherii care vizeaza utilizatori reali.

Înca o data este suficient sa calatoresti cu imaginatia pentru a-ti face o idee mai clara asupra posibilelor criticitati viitoare. Sa ne imaginam ca un cont care afiseaza o fotografie a unui actor celebru publica un videoclip în care acelasi actor celebru le cere adeptilor sai sa investeasca într-un produs sau serviciu.

Acum sa ne imaginam ca toate continuturile de mai sus sunt „fake”, realizate cu inteligenta artificiala de un hacker. Ce se întâmpla daca utilizatorii nu mai pot distinge copia de original? Greu de spus, dar sincer sa fiu, de asemenea, este dificil sa nu-ti faci griji.

© Toate drepturile rezervate. Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Cele mai citite articole
Viitorul site-urilor web
Viitorul site-urilor web

18 Noiembrie, 2023

Optimizare Locala SEO
Optimizare Locala SEO

11 Septembrie, 2023

Ce este un domeniu web
Ce este un domeniu web

21 august, 2023

Primul in Google
Primul in Google

21 iunie, 2023

Ghid SEO 2023
Ghid SEO 2023

17 iunie, 2023

Cum alegi agentia SEO potrivita
Cum alegi agentia SEO potrivita

27 februarie, 2023

SEO 2023
SEO 2023

13 Ianuarie, 2023

Cel mai bun Antivirus
Cel mai bun Antivirus

17 Noiembrie, 2022

Motoare de cautare anonime
Motoare de cautare anonime

5 Noiembrie, 2022

Sustenabilitate digitala
Sustenabilitate digitala

27 Iulie, 2022

Cum sa devii copywriter
Cum sa devii copywriter

2 Aprilie, 2022

Ce este Web Hosting
Ce este Web Hosting

7 Martie, 2022

Tendinte de copywriting 2022
Tendinte de copywriting 2022

3 Februarie, 2022

Ce este SEO
Ce este SEO

18 Ianuarie, 2022

Seo pentru un blog de succes
Seo pentru un blog de succes

31 Decembrie, 2021

Tendinte web design 2022
Tendinte web design 2022

19 Decembrie, 2021

Servicii

Postari asemanatoare

Viitorul site-urilor web
Viitorul site-urilor web

In ultimii ani, tehnologia web a evoluat rapid, oferind noi posibilitati de a crea si distribui continut online. De la site-uri statice la aplicatii web dinamice, de la design responsive la realitate augmentata, de la HTML la JavaScript..

Citeste mai mult

18 Noiembrie, 2023

Optimizare Locala SEO
Optimizare Locala SEO

Ce este optimizarea locala SEO si de ce este importanta pentru afacerea ta? Optimizarea locala SEO este procesul de imbunatatire a vizibilitatii site-ului tau pe motoarele de cautare pentru cuvintele cheie legate de zona geografica in care activezi.

Citeste mai mult

11 Septembrie, 2023

Ce este un domeniu web
Ce este un domeniu web si cum functioneaza

Daca ai ajuns aici, probabil ca esti curios sa afli mai multe despre acest subiect. Ei bine, ai nimerit bine, pentru ca in acest articol iti voi explica tot ce trebuie sa stii despre domeniile..

Citeste mai mult

21 august, 2023

Cum sa te clasezi pe primul loc in Google
Cum sa te clasezi pe primul loc in Google

Daca vrei sa iti cresti vizibilitatea online si sa atragi mai multi clienti, atunci trebuie sa stii cum sa te clasezi pe primul loc in Google. Acesta este cel mai popular motor de cautare..

Citeste mai mult

21 iulie, 2023

Ghid SEO 2023
Ghid SEO 2023

SEO (Search Engine Optimization) este procesul de îmbunatatire a vizibilitatii si relevantei unui site web în rezultatele motoarelor de cautare, cum ar fi Google, Bing sau Yahoo. Scopul SEO este de a atrage mai multi vizitatori organici.

Citeste mai mult

17 iunie, 2023

De ce ai nevoie de un website pentru afacerea ta
De ce ai nevoie de un website pentru afacerea ta

În lumea digitala de astazi, este esential sa ai un website pentru afacerea ta. Un website îti ofera oportunitatea de a te prezenta online, de a atrage clienti potentiali si de a creste vânzarile.

Citeste mai mult

26 mai, 2023

Cum alegi agentia SEO potrivita
Cum alegi agentia SEO potrivita

SEO este probabil una dintre cele mai complexe activitati de web marketing de implementat: necesita observare, analiza, experimentare si cunoastere aprofundata a specificatiilor tehnice pentru interventia pe un site web;

Citeste mai mult

27 februarie, 2023

SEO 2023
SEO 2023

În 2023 ne asteptam la cateva noutati interesante din punct de vedere SEO care ar putea avea un impact semnificativ asupra vizibilitatii in rezultatele organice ale motoarelor de cautare. Oricum, SEO tehnic va fi..

Citeste mai mult

13 Ianuarie, 2023

Antivirus
Cel mai bun Antivirus

Cel mai bun Antivirus: clasamentul celor mai populare programe antivirus pentru PC. Aici gasiti cea mai completa colectie a celor mai buni antivirusi si toate raspunsurile pentru a afla cum sa alegi cea mai buna suita de securitate.

Citeste mai mult

17 Noiembrie, 2022

Motoare de cautare anonime
Motoare de cautare anonime

Descoperiti 8 motoare de cautare pentru navigare anonima care nu urmaresc adresele IP si care pot fi folosite ca alternativa la Google, daca doriti sa va pastrati confidentialitatea in timp ce navigati.

Citeste mai mult

5 Noiembrie, 2022

Sustenabilitate digitala
Sustenabilitate digitala

Sustenabilitatea astazi nu mai este o problema care este draga doar ecologistilor, ci a devenit de interes pentru o mare parte a populatiei. Guvernele si companiile au înteles, de asemenea, ca din cauza încalzirii globale si a..

Citeste mai mult

27 Iulie, 2022

Cele mai importante reguli SEO
Cele mai importante reguli SEO

Dar, care sunt regulile SEO de urmat? Unde sunt scrise? Cel mai important document oficial in care veti gasi referinte SEO, este ghidul oficial scris chiar de Google: notiuni introductive despre optimizarea motorului de cautare.

Citeste mai mult

2 Iulie, 2022

Search Engine Marketing
Ce este SEM si cum se face

SEM - Ce este SEM? Search Engine Marketing, cunoscut sub acronimul SEM, este practica de marketing digital folosita pentru a creste traficul catre un site web de la principalele motoare de cautare precum Google, Bing, Yahoo etc..

Citeste mai mult

16 Iunie, 2022

Cum sa devii copywriter
Cum sa devii copywriter

Ai vrea sa înveti cum sa foloseti cuvinte pentru a vinde? Ti-a placut întotdeauna marketingul si persuasiunea? Ti-ar place sa faci din abilitatile de scris si de comunicare meseria ta? Daca raspunsul la toate aceste întrebari este..

Citeste mai mult

2 Aprilie, 2022

Hosting, Ce este Web Hosting
Hosting, Ce este Web Hosting

Daca cititi acest articol, probabil ca v-ati întrebat: ce este web hosting? Astazi m-am decis sa lamurim orice îndoiala cu privire la Hosting cu acest ghid practic. Ce este un serviciu de gazduire? De ce sa-l folosesti? Etc..

Citeste mai mult

7 Martie, 2022

Copywriting 2022
Tendinte de copywriting 2022

Tendinte de copywriting in 2022 este revenirea colectiva la o dimensiune umana si reflexiva dupa ce a urmarit logica pierei de ani de zile. Cum evolueaza scrierea online si rolul copywriterilor?

Citeste mai mult

3 Februarie, 2022

Ce sunt rezultatele organice
Ce sunt rezultatele organice

Rezultatele organice sunt liste de previzualizare a paginilor web care apar ca rezultat al algoritmului motorului de cautare si nu sunt platite. SERP-urile contin de obicei doua tipuri de continut: organice si rezultate platite.

Citeste mai mult

26 Ianuarie, 2022

Seo pentru un blog de succes
Seo pentru un blog de succes

Scrierea unui blog captivant, cu articole care merita împartasite, este doar jumatate din lupta în crearea de continut care implica si converteste consumatorii. Specialistii în marketing stiu ca este important...

Citeste mai mult

31 Decembrie, 2021

Tendinte web design 2022
Tendinte web design 2022

Ca în orice forma de arta prin care omul se exprima, si web design-ul se schimba, evolueaza si trece prin curente autentice de-a lungul timpului. Asadar, iata cele mai importante tendinte de web design pentru 2022!

Citeste mai mult

19 Decembrie, 2021

Continut de calitate cum sa-l scrieti în 2022
Cum sa scrieti continut de calitate

Suntem pe cale sa lasam 2021 în urma si, ca în fiecare an în aceasta perioada, este timpul sa privim spre viitor. Daca cititi aceste rânduri, înseamna ca vreti sa aflati cum sa scrieti continut de înalta calitate pentru site-ul dvs..

Citeste mai mult

21 Decembrie, 2021

Misiune si valori

Sunt un web designer, copywriter, expert SEO si specialist in analiza statistica si publicitate online... dar mai presus de toate, sunt pasionat de internet! Nu, nu este doar o slujba pentru mine. Misiunea mea? Sa ajut companiile, artizanii, antreprenorii si hobbyistii sa dialogheze mai bine cu piata, profitand de oportunitatile internetului.

Linkuri utile
Articole recomandate

© Ionut Atodirese. Toate drepturile rezervate