Hosting

Web hostingul pe întelesul tuturor
Daca cititi acest articol, probabil ca v-ati întrebat de mai multe ori: ce este web hosting? Astazi m-am decis sa lamurim orice îndoiala cu privire la Hosting cu acest ghid practic. Ce este un serviciu de gazduire? De ce sa-l folosesti? Cum functionează? Cum sa alegi serviciul de gazduire potrivit nevoilor tale.
Sa începem pas cu pas. Stiti ce înseamna serviciul de Hosting?
Termenul englezesc “to host” înseamna “a gazdui” si tocmai aceasta este functia unui serviciu de hosting: sa gazduiasca fisierele unui anumit site web în cadrul serverelor.
Pentru a putea accesa continutul unui site web în orice moment si oriunde în lume, este important sa le stocati pe un server conectat la internet 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamâna. Numai în acest fel site-ul web va fi întotdeauna disponibil si continutul acestuia poate fi consultat oricând de utilizatori din întreaga lume.
Astfel de servere sunt oferite de furnizori profesionisti de gazduire web. Acesta din urma este asadar mijlocul care ofera tehnologia necesara pentru a se asigura ca un site web este vizibil pe internet.
- Hosting: tot ce trebuie sa stii despre serviciile de gazduire
- Web Hosting ce este? Cum functionează
- De ce sa folositi un serviciu de Hosting
- Cine este furnizorul de Hosting
- Cum alegi firma de Web Hosting potrivita pentru site-ul tau
- Cum sa cumperi un serviciu de Web Hosting?
- Cum schimb web hostul
- Diferenta dintre Hosting si Domeniu
- Hosting Windows sau Linux?
- Care sunt diferitele tipuri de gazduire web?
Hosting: tot ce trebuie sa stii despre serviciile de gazduire
Când decideti sa creati un site web de la zero, pe lânga alegerea temei principale si pregatirea continutului, trebuie sa alegeti serviciu de Web Hosting, adica serviciul de gazduire care gazduieste fizic toate fisierele site-ului pe un server.

Înainte de a vedea cum functioneaza, sa clarificam diferenta dintre gazduire si servere. Gazduirea este intregul serviciu care iti permite sa arhivezi pagini web si sa le faci disponibile pe internet in timp ce serverul este masina care iti permite sa pastrezi materialul intr-o arhiva accesibila dintr-un browser.
Web Hosting ce este? Cum functionează
Hosting, dupa cum ati inteles, este serviciul care face site-ul dumneavoastra disponibil online: este un spatiu situat pe un server in care puteti stoca toate fisierele care alcatuiesc site-ul (imagini, videoclipuri, text, documente etc.).
Ori de câte ori cineva scrie numele dvs. de domeniu în bara de adrese a browserului, gazduirea dvs. transfera toate fisierele necesare pentru a îndeplini cererea. Pentru a-i simplifica functionarea, încercati sa va imaginati ca serverele contin diferite “pachete”, fiecare continând o serie de resurse (spa?iu web, trafic lunar, adrese de e-mail etc.) datorita carora site-ul exista si este vizibil pe Internet.
De fiecare data când introduceti adresa unui site web în bara de cautare a browserului, se face o solicitare catre un server web. Acesta din urma, analizând “pachetele” continute, va transmite utilizatorului care a efectuat cautarea toate informatiile relevante. Aceste informatii sunt traduse de browserul care va afisa site-ul atunci când este solicitat.
Când cumparati un pachet de gazduire veti avea un panou de control (unul dintre cele mai cunoscute este cPanel) pentru a putea gestiona toate caracteristicile disponibile si a putea instala diferitele CMS sau a crea conturi de e-mail.
De ce sa folositi un serviciu de Hosting
De ce este atât de importanta folosirea unui serviciu de Hosting? Serviciul de gazduire este baza proiectului dumneavoastra online: pentru a crea un site web performant trebuie sa luati în considerare multi factori si alegerea unei gazduiri eficiente se numara printre acestia.
Daca alegi un serviciu de Hosting de calitate, mergi sa te pozitionezi mai bine pe motoarele de cautare: cu cât mai multi oameni pot gasi pagina ta web pe Google într-un mod simplu, cu atât traficul tau organic creste.
Cine este furnizorul de Hosting
Furnizorul de Hosting este compania care vinde serviciul de gazduire utilizatorilor.
Gazda web cunoscuta si sub denumirea de “furnizor de gazduire” este cea care ofera serviciile si tehnologia necesara pentru a face site-ul vizibil online.
Aceste companii furnizeaza servere, adica computere reale care proceseaza diferitele solicitari si stocheaza datele site-urilor web.
Odata vândut serviciul de gazduire, furnizorul se asigura ca garanteaza beneficii suplimentare precum posibilitatea de a transfera gazduirea de pe un server la altul, pentru a proteja site-ul de atacurile hackerilor sau alte neplaceri si asistenta pentru clienti pentru a rezolva orice probleme tehnice.
Cum alegi firma de Web Hosting potrivita pentru site-ul tau
Pentru a alege gazduirea potrivita în general, este recomandabil sa evaluezi câteva caracteristici importante:
- Caracteristici hardware: cele mai performante hosting-uri sunt cele cu servere echipate cu discuri SSD (acestea din urma garanteaza performante mai bune decat discurile traditionale cu timpi de incarcare semnificativ redusi).
- Viteza: Viteza este unul dintre principalii factori luati în considerare în indexarea unui site web. Google a declarat ca viteza timpului de încarcare a unei pagini web afecteaza clasarea unui site - cu cât site-ul este mai rapid, cu atât este mai probabil sa se claseze pe prima pagina.
- Garantie de functionare: este esential sa minimizati orice întreruperi care ar putea cauza imposibilitatea temporara de acces a site-ului dvs. Prin urmare, este important sa optati pentru un furnizor care sa asigure cel pu?in 99,9% timp de func?ionare.
- Latimea de banda si spatiul de stocare: spatiul de stocare este cantitatea de continut (imagini, documente etc.) care poate fi stocata pe server, în timp ce latimea de banda determina cantitatea de date pe care vizitatorii le pot vizualiza la un moment dat. Evalueaza-le pe cele mai bune în functie de nevoile site-ului tau.
- Locatia serverelor: O alta caracteristica cheie este locatia serverelor, deoarece cu cât un server este mai aproape de locatia utilizatorilor care viziteaza acel site, cu atât creste viteza de încarcare a paginii a site-ului.
- Securitate: trebuie sa alegeti gazduirea care ofera acreditari puternice de securitate pentru a proteja site-urile web de încalcari ale confidentialitatii si posibile atacuri ale hackerilor. De asemenea, importanta este prezenta certificatului SSL pentru a indica motorului de cautare si utilizatorilor ca navigarea pe site-ul dvs. este protejata si sigura.
- Backup-uri frecvente - Backup-urile va permit sa restaurati site-ul la o stare anterioara. Daca din orice motiv site-ul este compromis, datorita copiei de rezerva este posibil sa restaurati o versiune anterioara cu un simplu clic si sa restabiliti site-ul exact asa cum era înainte, fara riscul de a pierde saptamâni sau luni de munca.
- Suport clienti: calitatea suportului tehnic oferit de o gazduire este importanta nu numai pentru a rezolva orice probleme tehnice, ci si pentru a putea clarifica îndoielile sau incertitudinile cu privire la functiile disponibile. Este de preferat sa vizati, daca este posibil, suportul 24/7 în limba româna.
Cum sa cumperi un serviciu de Hosting
Cumpararea unui serviciu de gazduire este într-adevar foarte simpla:
- Alegeti planul de gazduire care se potriveste nevoilor dvs.: furnizorii de Hosting ofera pachete diferite care difera prin unele caracteristici precum volumul de trafic, spa?iul pe disc, numarul de e-maile etc...
- Alegeti numele domeniului: puteti decide si sa va transferati domeniul de la un alt registrator.
- Finalizati procedura de cumparare si incepeti sa va publicati site-ul web imediat ce primiti datele de activare.
Cum schimb web hostul?
Daca nu sunteti multumit de furnizorul dvs. actual deoarece costurile sunt prea mari sau pentru ca aveti nevoie de mai multe servicii, cu siguranta veti dori sa va transferati si domeniul pe noul serviciu de gazduire. Schimbarea gazduirii este un pic ca mutarea într-o casa noua în lumea reala.

Trecerea la un nou furnizor de hosting este un proces delicat care este împartit în mai multe etape.
Primul pas de facut, atunci când decideti sa va transferati site-ul, este sa salvati componentele esentiale ale site-ului în sine, cum ar fi baza de date si toate fisierele si folderele continute în spatiul web. Apoi trecem la transferul site-ului web, verificând daca DNS-urile sunt configurate corect.
Diferenta dintre Hosting si Domeniu
Gazduirea si domeniul sunt conectate intre ele dar nu sunt acelasi lucru: gazduirea este ansamblul de structuri mecanice si digitale care permit paginilor web sa fie accesibile in timp ce domeniul este numele pe care il folosesti pentru a te identifica online.
Domeniul acestui site, de exemplu, este nimeni altul decât atodirese.com.
Domeniul este deci pur si simplu o combinatie de elemente alfanumerice si puncte care identifica un site web si, prin urmare, adresa introdusa în browser.
Pe de alta parte, Hosting este serviciul (care include spatiu web, trafic, e-mail si asa mai departe) care va permite sa va creati si sa gazduiti fizic site-ul web.
Hosting Windows sau Linux?
Ce tip de gazduire sa alegi? Hosting Linux sau Windows? O alta întrebare frecventa în pachetul de Hosting este: mai bine Linux sau Windows?
Ambele sisteme de operare domina piata de gazduire si alegerea dintre cele doua sisteme este înca destul de dificila, mai ales ca diferentele în setul de caracteristici sunt foarte minime. Sa facem o premisa: diferenta dintre Linux si Windows nu se refera la sistemul de operare pe care îl folosesti pe computer.
Nu exista nicio legatura între alegerea gazduirii si sistemul de operare al dispozitivului utilizat pentru a efectua operatiuni pe site.
Nu exista o alegere mai buna sau mai rea: trebuie sa te uiti la platforma aleasa pentru a crea site-ul.
În comparatie, putem realiza ca diferentele rezida pur si simplu în compatibilitatea cu aplicatiile care urmeaza sa fie utilizate. Gazduirea Linux accepta nativ PHP, MySQL, Ruby, Perl, Python ?i CGI; dimpotriva, o solutie Windows este de preferat daca utilizatorul doreste sa foloseasca limbaje ASP, .NET si MSSQL.
Trebuie avut în vedere ca cele mai populare CMS precum WordPress si Joomla au fost dezvoltate în PHP cu baza de date MySQL: daca intentionati sa deschideti un blog cu Wordpress sau un e-commerce folosind Magento este indicat sa alegeti Linux hosting.
În fine, tot la nivel economic, observam o mica diferenta: serverele Windows necesita mai multa întretinere, prin urmare va avea un cost mai mare decât platforma Linux care, fiind “Open Source” nu are cost de licenta.
Care sunt diferitele tipuri de gazduire web?
Când vorbim de hosting nu ne referim exclusiv la o singura solutie: exista diferite tipuri de servicii. Mai jos veti gasi caracteristicile precise, avantajele si dezavantajele fiecarei categorii de gazda.
Gazduire partajata
Acesta este cel mai comun tip de gazduire web, perfect pentru cei aflati in prima experienta, pentru afacerile mici sau pentru cei care doresc sa-si deschida un blog personal. Cu aceasta solutie, site-ul dumneavoastra va fi gazduit într-un “spatiu partajat” cu alte site-uri web (alti utilizatori, prin urmare) cu care se împartaseste si adresa IP.
Este cu siguranta cea mai ieftina solutie de gazduire, potrivita pentru site-uri/bloguri care nu au un trafic foarte mare si nu au nevoi mari.
Gazduirea partajata este, de asemenea, acceptata pe scara larga ca o optiune de gazduire de nivel primar, deoarece necesita cunostinte tehnice minime: administrarea si întretinerea serverului sunt de fapt lasate în sarcina furnizorului dvs. de gazduire.
- Dezavantajul: toate site-urile web gazduite pe acelasi server îsi împartasesc resursele, cum ar fi memoria, spatiul pe disc si asa mai departe: acest lucru ar putea face ca site-ul dvs. sa încetineasca în cazul în care apar cresteri de trafic pe site-urile cu care va împartiti spatiul.
- Pro: costuri reduse si nu sunt necesare abilitati de administrare si întretinere.
Gazduire dedicata
În acest caz, vorbirea se schimba total.
Daca ai un site cu trafic foarte mare, nu po?i sa nu alegi o gazduire dedicata cu un server fizic “dedicat exclusiv site-ului tau” .
Nu exista share: a avea resurse dedicate, fara a le împartasi cu alti clienti, înseamna a te lauda cu performante mai bune, fara riscul ca site-ul sa încetineasca.
În calitate de utilizator unic al serverului, va puteti bucura de performante excelente, securitate maxima si volume mari de trafic. Veti avea, de asemenea, multa flexibilitate în gestionarea sistemului: va puteti configura serverul dupa cum doriti, puteti alege software-ul pe care îl preferati si cel mai potrivit sistem de operare în functie de nevoile dvs. Evident, preturile sunt putin mai mari decât solutia anterioara.
- Dezavantajul: Cost ridicat. Poate fi dificil de gestionat pentru cei care nu au multa experienta tehnica
- Pro: Posibilitate de personalizare. Mai multa securitate. Volume mari de trafic acceptate
Server VPS
VPS este abrevierea pentru Virtual Private Server si indica un tip de server foarte popular, propus de multi furnizori.
Gazduirea VPS se afla la jumatatea distantei dintre gazduirea partajata si gazduirea dedicata: ofera avantaje foarte asemanatoare cu cele ale unui server dedicat, dar la costuri mai accesibile. Serverul este împartit în masini virtuale care actioneaza ca servere dedicate independente: utilizatorii cu gazduire VPS împartasesc un server, dar fiecare dintre ei are portiuni mult mai mari si mai mult control decât cei cu un plan de gazduire partajata.
Unul dintre avantajele gazdei VPS este, fara îndoiala, controlul, deoarece veti putea avea control asupra fiecarui aspect al spatiului dvs. (multumita accesului root la serverul virtual): puteti face modificari resurselor serverului virtual (adaugati sau eliminati-le) în functie de nevoile dvs. în orice moment, modificând astfel puterea si, de asemenea, costul.
- Dezavantajul: Cost ridicat.
- Pro: Posibilitate de acces root. Este scalabil: va puteti actualiza planul oricând doriti, daca simtiti ca aveti nevoie de mai multe resurse. Aceeasi libertate de actiune ca un server dedicat, dar la un pret redus.
Gazduire în cloud
Gazduirea în cloud este perfecta pentru site-urile web care accepta mult trafic web si, în consecinta, au nevoie de mai multe resurse pentru a functiona corect. Cu acest tip de gazduire, gazda ofera un “cluster de servere”: toate fisierele si diverse resurse sunt replicate pe fiecare server.
Când unul dintre serverele cloud întâmpina o problema, tot traficul este directionat automat catre unul dintre celelalte servere din cluster. Ce înseamna toate acestea? Înseamna ca site-ul dvs. va avea timp de nefunctionare mic sau deloc. Pe lânga potentialele probleme cu un server, gazduirea în cloud va va mentine site-ul stabil, chiar daca traficul creste.
- Dezavantajul: În comparatie cu un server dedicat sau un VPS, ofera mai putine posibilitati de personalizare.
- Pro: Foarte rapid
© Toate drepturile rezervate. Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.
Cele mai citite articole

Viitorul site-urilor web
18 Noiembrie, 2023

Optimizare Locala SEO
11 Septembrie, 2023

Ce este un domeniu web
21 august, 2023

Primul in Google
21 iunie, 2023

Ghid SEO 2023
17 iunie, 2023

De ce ai nevoie de un website pentru afacerea ta
26 mai, 2023

Hackeri si Inteligenta Artificiala
3 aprilie, 2023

Cum alegi agentia SEO potrivita
27 februarie, 2023

SEO 2023
13 Ianuarie, 2023

Cel mai bun Antivirus
17 Noiembrie, 2022

Motoare de cautare anonime
5 Noiembrie, 2022

Sustenabilitate digitala
27 Iulie, 2022

Cele mai importante reguli SEO
2 Iulie, 2022

SEM (Search Engine Marketing): ce este SEM si cum se face
16 Iunie, 2022

Cum sa devii copywriter
2 Aprilie, 2022

Tendinte de copywriting 2022
3 Februarie, 2022

Ce este SEO
18 Ianuarie, 2022

Seo pentru un blog de succes
31 Decembrie, 2021

Tendinte web design 2022
19 Decembrie, 2021
Servicii
Postari asemanatoare

Viitorul site-urilor web
In ultimii ani, tehnologia web a evoluat rapid, oferind noi posibilitati de a crea si distribui continut online. De la site-uri statice la aplicatii web dinamice, de la design responsive la realitate augmentata, de la HTML la JavaScript..
Citeste mai mult18 Noiembrie, 2023

Optimizare Locala SEO
Ce este optimizarea locala SEO si de ce este importanta pentru afacerea ta? Optimizarea locala SEO este procesul de imbunatatire a vizibilitatii site-ului tau pe motoarele de cautare pentru cuvintele cheie legate de zona geografica in care activezi.
Citeste mai mult11 Septembrie, 2023

Ce este un domeniu web si cum functioneaza
Daca ai ajuns aici, probabil ca esti curios sa afli mai multe despre acest subiect. Ei bine, ai nimerit bine, pentru ca in acest articol iti voi explica tot ce trebuie sa stii despre domeniile..
Citeste mai mult21 august, 2023

Cum sa te clasezi pe primul loc in Google
Daca vrei sa iti cresti vizibilitatea online si sa atragi mai multi clienti, atunci trebuie sa stii cum sa te clasezi pe primul loc in Google. Acesta este cel mai popular motor de cautare..
Citeste mai mult21 iulie, 2023

Ghid SEO 2023
SEO (Search Engine Optimization) este procesul de îmbunatatire a vizibilitatii si relevantei unui site web în rezultatele motoarelor de cautare, cum ar fi Google, Bing sau Yahoo. Scopul SEO este de a atrage mai multi vizitatori organici.
Citeste mai mult17 iunie, 2023

De ce ai nevoie de un website pentru afacerea ta
În lumea digitala de astazi, este esential sa ai un website pentru afacerea ta. Un website îti ofera oportunitatea de a te prezenta online, de a atrage clienti potentiali si de a creste vânzarile.
Citeste mai mult26 mai, 2023

Hackeri si Inteligenta Artificiala
Hackeri si Inteligenta Artificiala - Inteligenta Artificiala, noua arma a criminalitatii cibernetice: de la phishing la malware, de la deepfake la social engineering (inginerie sociala).
Citeste mai mult3 aprilie, 2023

Cum alegi agentia SEO potrivita
SEO este probabil una dintre cele mai complexe activitati de web marketing de implementat: necesita observare, analiza, experimentare si cunoastere aprofundata a specificatiilor tehnice pentru interventia pe un site web;
Citeste mai mult27 februarie, 2023

SEO 2023
În 2023 ne asteptam la cateva noutati interesante din punct de vedere SEO care ar putea avea un impact semnificativ asupra vizibilitatii in rezultatele organice ale motoarelor de cautare. Oricum, SEO tehnic va fi..
Citeste mai mult13 Ianuarie, 2023

Cel mai bun Antivirus
Cel mai bun Antivirus: clasamentul celor mai populare programe antivirus pentru PC. Aici gasiti cea mai completa colectie a celor mai buni antivirusi si toate raspunsurile pentru a afla cum sa alegi cea mai buna suita de securitate.
Citeste mai mult17 Noiembrie, 2022

Motoare de cautare anonime
Descoperiti 8 motoare de cautare pentru navigare anonima care nu urmaresc adresele IP si care pot fi folosite ca alternativa la Google, daca doriti sa va pastrati confidentialitatea in timp ce navigati.
Citeste mai mult5 Noiembrie, 2022

Sustenabilitate digitala
Sustenabilitatea astazi nu mai este o problema care este draga doar ecologistilor, ci a devenit de interes pentru o mare parte a populatiei. Guvernele si companiile au înteles, de asemenea, ca din cauza încalzirii globale si a..
Citeste mai mult27 Iulie, 2022

Cele mai importante reguli SEO
Dar, care sunt regulile SEO de urmat? Unde sunt scrise? Cel mai important document oficial in care veti gasi referinte SEO, este ghidul oficial scris chiar de Google: notiuni introductive despre optimizarea motorului de cautare.
Citeste mai mult2 Iulie, 2022

Ce este SEM si cum se face
SEM - Ce este SEM? Search Engine Marketing, cunoscut sub acronimul SEM, este practica de marketing digital folosita pentru a creste traficul catre un site web de la principalele motoare de cautare precum Google, Bing, Yahoo etc..
Citeste mai mult16 Iunie, 2022

Ce este Rebranding si cand este necesar
Rebranding - Ati auzit vreodata de Rebranding? Este un proces prin care o companie isi schimba identitatea. Sa aflam impreuna ce este Rebranding si cand este necesar!
Citeste mai mult3 Mai, 2022

Cum sa devii copywriter
Ai vrea sa înveti cum sa foloseti cuvinte pentru a vinde? Ti-a placut întotdeauna marketingul si persuasiunea? Ti-ar place sa faci din abilitatile de scris si de comunicare meseria ta? Daca raspunsul la toate aceste întrebari este..
Citeste mai mult2 Aprilie, 2022

Ce este SEO
SEO este ramura de Marketing Digital care se ocupa cu imbunatatirea pozitiei paginilor web in rezultatele organice (nesponsorizate) ale motoarelor de cautare. In acest ghid vom vedea in detaliu ce este SEO si cum functioneaza.
Citeste mai mult18 Ianuarie, 2022

Tendinte de copywriting 2022
Tendinte de copywriting in 2022 este revenirea colectiva la o dimensiune umana si reflexiva dupa ce a urmarit logica pierei de ani de zile. Cum evolueaza scrierea online si rolul copywriterilor?
Citeste mai mult3 Februarie, 2022

Ce sunt rezultatele organice
Rezultatele organice sunt liste de previzualizare a paginilor web care apar ca rezultat al algoritmului motorului de cautare si nu sunt platite. SERP-urile contin de obicei doua tipuri de continut: organice si rezultate platite.
Citeste mai mult26 Ianuarie, 2022

Seo pentru un blog de succes
Scrierea unui blog captivant, cu articole care merita împartasite, este doar jumatate din lupta în crearea de continut care implica si converteste consumatorii. Specialistii în marketing stiu ca este important...
Citeste mai mult31 Decembrie, 2021

Tendinte web design 2022
Ca în orice forma de arta prin care omul se exprima, si web design-ul se schimba, evolueaza si trece prin curente autentice de-a lungul timpului. Asadar, iata cele mai importante tendinte de web design pentru 2022!
Citeste mai mult19 Decembrie, 2021

Cum sa scrieti continut de calitate
Suntem pe cale sa lasam 2021 în urma si, ca în fiecare an în aceasta perioada, este timpul sa privim spre viitor. Daca cititi aceste rânduri, înseamna ca vreti sa aflati cum sa scrieti continut de înalta calitate pentru site-ul dvs..
Citeste mai mult21 Decembrie, 2021
Misiune si valori
Sunt un web designer, copywriter, expert SEO si specialist in analiza statistica si publicitate online... dar mai presus de toate, sunt pasionat de internet! Nu, nu este doar o slujba pentru mine. Misiunea mea? Sa ajut companiile, artizanii, antreprenorii si hobbyistii sa dialogheze mai bine cu piata, profitand de oportunitatile internetului.
Articole recomandate
- Motoare de cautare anonime
5 Noiembrie, 2022
- Cum sa devii copywriter
2 Aprilie, 2022
- Ce este Web Hosting
7 Martie, 2022
- Ce este SEO
18 Ianuarie, 2022
- Seo pentru un blog de succes
31 Decembrie, 2021
- Tendinte web design 2022
19 Decembrie, 2021